+359 888 34 00 44
Rashidov Construction

Artistic House III е стъпка в стремежа ни към един нов начин на планиране и реализиране на жилищни проекти. Разположена в престижния квартал Витоша, сградата съчетава модерна и функционална архитектура, естетика и баланс в екстериора и интериора, допълнена с емоционални нотки от индивидуални детайли и завършена с произведения на изкуството на водещи автори. Изградена е в контекста на съвременните норми на строителство, при стриктно спазване на технологичните изисквания на утвърдени европейски производители.
Всеки един елемент е внимателно подбран, добре обмислен и прецизно положен, повишавайки не само общата визия, но и качеството на жизнената среда.

Архитектура

Artistic House III е плод на дългогодишната ни съвместна работа с Арх.БГ и освен безспорните им качества и професионализъм, носи опита на три от предходните ни успешни проекта.
При реализацията й, фокусът не е максимална плътност на застрояване и оттам постигане на по-голяма продаваема площ, а търсене на баланс между големина, функция, визия и околна среда. Това позволява съразмерни форми, по-обширен вътрешен двор и повече пространство спрямо околните сгради. Целта е постигане не на повече, а на по-високо стойностни жилища.
Сградата е с разгъната застроена площ от 3293,20м2, разположена на парцел от 1257м2. Разпределена е в един партерен етаж, разполагащ с удобен безистен, обширно входно фоайе и 18 гаража. На четирите типови етажа са разположени 23 апартамента, 7 двустайни, 15 тристайни и един петстаен апартамент, изготвен по индивидуален проект. На под покривния етаж се намират 4 тристайни пентхаус апартамента, характерни с обширна площ и етажна височина от 3.40 м.
Жилищата са хармонично и функционално разпределени, при максимална използваемост и минимален размер на общите части. Дворът осигурява подход за част от гаражите на партера и пространство за още 12 индивидуални паркоместа. Повечето от тях са покрити с навес от висококачествена дървесина, подбрана специално за целта.

Фасада

Фасадата…. Какво по-важно от това? Това, което ни посреща и изпраща всеки ден. Това,  което определя облика на всяка сграда в заобикалящата ни градска среда. Това, което  ни дава чувство за принадлежност и индивидуалност, превръщайки я просто от сграда в дом - нашият дом.
Сградата е решена симетрично, с основно тяло,  изпълнено с фина снежнобяла мазилка, даваща чувство за ефирност и лекота, допълнена от панорамни прозорци и почти незабележими стъклени парапети. На втори план, леко отстъпили назад, следват източени кули, завършени в груб бетон, подсилващи усещането за масивност и здравина. На преден план фасадата завършва с ажурен еркер. Средната колона от декоративни пана, започва от кота 0, изкачва се вертикално и опира в покривната греда. Заедно с декоративната си цел, тя покрива централното ел. табло и поредица от сервизни помещения. Перфорираната й структура ангажира погледа с игра на светлина и сянка и в същото време позволява проникването на светлина. На ляво и дясно от нея, елементът продължава с издължени тераси, редувайки се ритмично по цялата му площ, завършвайки в двата си края със струни от естествена дървесина. Целият детайл е покрит с HPL панели с дървесен декор. С естествения си цвят и структура, те внасят топлина и контрастират с останалите елементи, допълвайки се взаимно.
В сградата са използвани материали и системи на водещи производители, които гарантират комфорт и защита, независимо от сезона и външната температура. Покрита е с 10 см изолационни панели Баумит СтарТерм 031, монтирани посредством лепилни анкери Баумит СтарТрек, шпакловани с два пласта Баумит СтарКонтакт,  армирани с Баумит СтарТекс 145 и завършени с ъглови, прозоречни и водооткапващи профили, уплътнители и армировъчни ленти.
Системата в своята цялост, като и правилното й полагане, осигуряват високо ниво на термична защита, без прекъсвания и образуването на термо мостове.  Върху тази основа са използвани няколко вида завързващи покрития.
Топлоизолационната защита е завършена с PVС петкамерна система Salamander Sremline 76, троен стъклопакет, комбиниращ три различни по свойства стъкла и механизми Winkhaus. Дограмата е монтирана на подпрозоречни профили и е облепена с изолационни ленти отвътре и отвън, според съвременните норми. Така подбрана и монтирана, прозоречната система позволява богато панорамно остъкляване при минимални загуби и високо ниво на топло и шумоизолация.  Визията е завършена от ефектно осветление, което подчертава формите и придава изразителност на материалите.

Подход и общи части

Яркооранжевият цвят и специфичното осветление на безистена, греят на фона на относително спокойната фасада. Гладките стени завършват в под от грапав сив гранит. Неутралният му цвят и шуплеста структура, създават спокойна основа и дълбочина в подхода. Безистенът е разделен на две обособени зони.
В първата е предвидено място за временно паркиране. За да отговорим на най-съвременните изисквания, то е оборудвано с модерна зарядна станция за електрически превозни средства, доставена от АББ. Тя осигурява зареждане с до 22kW, както и система за персонално активиране и отчитане, посредством смарт чипове, които всеки от живущите притежава. Във втората зона се развива пешеходния подход. Традиционните пощенски кутии са обособени в група декоративни елементи. Те са индивидуално проектирани и специално изработени от ажурен матов метал и дървесен HPL в духа на проекта.
Непосредствено пред входа е разположен панел от благородна стомана с ярък цветен дисплей, камера и удобна клавиатура. На това място би трябвало да стои познатият ни домофон и поредица от звънци…. нищо подобно. За да осигурим контрол и комуникация на нашите клиенти, отговарящи на изискванията им в 21 век, се обърнахме към DoorBird Berlin. Цялостната им система позволява видео и аудио разговори, контрол на входната врата и подходите към паркинга, посредством смартфон или таблет, независимо дали сте в сградата, стига, разбира се, да има връзка с интернет. Апликацията е изключително интуитивна и лесна за употреба. Чрез нея могат да се активират множество функции, като например, автоматично отваряне на вратите щом ги доближите, известие дали например детето ви се е прибрало от училище или съобщение, оставено от посетител. Има вариант и за по-традиционна употреба. Живущите могат да влизат и излизат с набиране на код или активация с чип. За тях са предоставени фиксирани таблети в жилищата, с които да комуникират дори и без връзка с интернет. 
Линия от полиран гранит разделя двете зони на подхода. Изящна пластика посреща на входа, потапяйки всеки посетител в поредица от реалистични детайли и абстрактни форми, от полирани повърхности и грапави структури. Това късче чиста емоция, затворено в метал от ръцете на Вежди Рашидов, дава облик на проекта, маркира отношението ни и го превръща от място за живеене в жизнена среда.

Този уебсайт използва бисквитки (Cookies). Можете да се съгласите с тях чрез продължаването на разглеждане на уебсайта или чрез натискане на "Съгласявам се". За промяна на настройките влезте тук Съгласявам се
@ @ @ @ @ @ @ @ @ @ @ @ @ @ @ @ @ @ @ @ @ @ @ @ @ @ @ @ @ @ @ @
.